ONS VEERTIGSTE BEZOEK AAN HET NAHE-WIJNGOED KEBER-KOLLING in SOMMERLOCH bij KREUZNACH

ANDREA KEBER BIJ RIESLING & JOHANNITER

HIERONDER WWW.KEBERKOLLING.DE

 

 

 

OUR 40th VISIT TO THE SMALL FAMILY WINERY OF KEBER-KOLLING
IN SOMMERLOCH near KREUZNACH - GERMANY


Via een Akense oud-student, Hermann-Josef Beckers, leerden we 41 jaar geleden het familiewijngoed Keber kennen. Dat ligt in het Nahe-gebied - ter hoogte van het bij velen bekende Rüdesheim - Bad Kreuznach.

Het befrijf werd vroeger met vaste hand geleid door vader Keber (zie foto), en zowat 95% van de productie was wit en "lieblich". Toen vroegen we naar "trocken", en het antwoord luidde: "das nennt man hier DIABETIKERWEIN"... Wel was het zo dat Keber regelmatig gouden en zilveren medailles wist te halen bij de Kammer in Kreuznach. We werden er ook altijd erg gastvrij onthaald, want moeder-de-vrouw bracht ons bij elk bezoek "Brot-und-Käse-und-Wurst" of "Pflaumen-kuchen". En we proefden 25 wijnen!

Het wijngoed kreeg een veel grotere bekendheid toen enige dochter Andrea - die intussen op de Weinbauschule in Kreuznach studeerde - in 1984 op 20-jarige leeftijd tot "Weinkönigin" werd verkozen. En dat was helemaal geen schoonheidswedstrijd, maar wel één waar je je wijnkennis en communicatieve vaardigheid moest demonstreren (zie foto TSJINN onderaan).

Die "Gastfreundschaft" is een waarmerk van het huis gebleven, al is de gastheer van toen nu een gastvrouw geworden - zie foto waar Andrea met ons gezelschap mee witte wijnen proeft.

Intussen begon het wijnlandschap te veranderen: de vraag naar droge wijnen werd alsmaar sterker, sommige druivenrassen zoals Ortega, Optima en Faber raakten in onbruik, er werd steeds meer naar "Rotwein" overgeschakeld, klanten vroegen ook naar Sekt, en nieuwe technieken voor wijngaard én wijnkelder werden ontwikkeld.

De vader die van traditie hield, zag dit alles eerder als nieuwlichterij. Andrea leerde bovendien een andere afgestudeerde van de wijnschool kennen, namelijk Christopher Kolling, en in '78 huwde ze met hem. Een eerste signaal van koersverandering kwam er toen in 2000 merknaam en label gewijzigd werden: van Keber naar Keber-Kolling, en meteen ook een hele nieuwe etiketteringsstijl.

Vooreerst werd een huislogo gecreëerd samen met een bevriende grafica: op goudgele achtergrond een "zon", symbool voor het zomerse "Sommerloch" (zie flessen)

Naast het steeds groter wordende "droog"-assortiment kwam er ook rode wijn. Eerst de Dornfelder, een hybride van Geisenheimer oorsprong (1956). Dit is een mooi ogende blauwe druif met wit sap, die een combinatie van aardse met kersensmaken oplevert. En vervolgens de Spätburgunder of Pinot Noir. Meest merkwaardig was de intrede van Regent als tegen schimmels goed bestande druif. Zie onze proefnotities hieronder.

In het witte aanbod vinden we zowel de Steinrossel Riesling trocken of Spätlese als de Sommerlocher Birkenberg Weissburgunder (Pinot Blanc): allebei hartige en heel goed gemaakte wijnen, waarbij de Riesling beendroog én heel mineralig is, en de Weisburgunder uitbundig fruit in neus en lijf heeft.

We moeten het verder ook over de Sekt hebben: hier krijg je zowel een "trocken" als een "extra trocken" versie. Let wel: trocken wil zeggen dat er nog altijd een zekere dosis restsuiker in zit, wat de wijn naast friszurig ook fruitig maakt. Maar wel rijk parelend en sappig. Wijzelf verkiezen de extra trocken Steinrossel Sekt: mineralen en toast aan de neus, fijn parelend, mooie mousse en heel friszurig, met een mooie lengte.

Het pareltje van het huis zijn echter de "handverlesene Spitzenweine": een Sommerlocher Sonnenberg Ortega Beerenauslese uit 1993 (0,5 L/11,4 €) - gemuskateerd en mangoachtig, diepfruitig én tegelijk friszurig, en met een mooie lengte. A+-klasse zonder meer. En Top of the bill: de Sommerlocher Sonnenberg Ortega Trockenbeerenauslese uit 1994: een waaier van exotisch fruit, banaan, ananas aan de neus, uitbundig fruit in de mond dat getemd wordt door frisse Nahezuren, en een ellenlange frisfruitige afdronk. Een AA(A). Voor deze hemelse laat geoogste "rozijntjeswijn", moet je wel 17 Euro betalen voor 0,37 l.

En sedert 2014 komt er een nieuwe generatie aan. Want van de drie zonen is er één, met name Jonathan, die zelf al heimelijk na de oogst restdruiven was gaan plukken, ze zelf heeft geperst, en in een glaskruik te gisten heeft gezet. En diezelfde Jonathan is in de beroemde wijnbouwschool van Geisenheim gaan studeren, en wordt in 2017 Bachelor Öenologie! Hij leidt nu het hele fermentatieproces, en is nu een nieuwe Weissburgubder Sekt aan het voorbereiden! En andere innovaties zullen zeker volgen. Sedert een paar jaar is hun wijnbouw overigens
ge-BIO-certificeerd!

Zoals gezegd hebben we al vele keren Sommerloch bezocht, samen met vrienden zoals Hajo en Kristel Beckers, Hilde en Norbert Tanghe, de Florizoone familie plus dochter Eva. Ons laatste bezoek gebeurde samen met Paul en Angelika Scheen (overigens van Duitse afkomst), en verliep zoals steeds in twee etappes: eerst de MoselBrücke en de wijngaard Uhlen of wijndorp Winningen, en daarna op naar Sommerloch met overnachting bij de buren Weingut Barth met zijn mooie B&B! Dit was zeker één van de mooist ebezoeken en proeverijen, in het bijzonder bijgekleurd door de herfstelijke wijngaarden!

Tenslotte nog een spitant citaat van Christopher, dat hij van een leraar meekreeg: "Es gibt Leute die 30 Jahre lang denselben Fehler machen, und nennen es dann Berufserfahrung".... Fouten mag je maken, maar niet dertig jaar lang, en dat dan beroepskennis noemen!

PROEFNOTITIES 7 WIJNEN
(meestal thuis herproefd)


"Father" Keber in 2007 Torte!Appel-room-eierlikeurtaart met Beerenauslese!


Keber-Kolling Regent Spätlese 2005 met
"Sommerloch" logo. Recent geproefd: heerlijk!

Sommerloch vanuit Sonnenberg - nov. 2016

MOSELBRUECKE AUSBLICK UHLEN

TSJINN!

A former student of ours from Aachen (Germany) brought us into contact with a small family winery in the Nahe region (south of Coblence, close to Kreuznach). That was in 1975.

At that time, and for some 25 more years, the winery was lead with firm hand by father Keber, who had taken over from his father. Grandfather had first a bakery, then switched to the local main business of winemaking. Back in 1975, production was 95% "lieblich" or medium-to-sweet. Already at our first visit, we asked for a dry wine. Mr. Keber replied: "that's what they call around here a Diabetics' Wine"!

Keber was a regular medal winner in the '80s and the '90s in the Kreuznach yearly Kammer contests. Visits there were like a family affair: Frau Keber brought us bread with cheese and sausages, or homemade cake. And we tasted about 25 wines!

Keber's reputation got a boost when their only daughter Andrea became "Wine queen of the Nahe" in 1984 at age 20. That's not a beauty contest, but a test of the candidate's knowledge of wine and skill in communication. We see her on the picture above, while tasting white wine during our last visit. We were always warmly received with homemade creamy cake and "Evening bread-with-sausage-cheese"!.

As anywhere else in Europe and the States, the wine scene underwent rapid changes from the '80s to 2000: demand for dry wines rose spectacularly, some well-established grapes like Ortega, Optima and Faber became unwanted, and red wine became a hot issue towards the end of the '90s. Furthermore, clients knowing about expensive champagne asked for a good but non-expensive alternative called Riesling Sekt or sparkling. And students of the Kreuzbacher Weinbauschule came home with new knowledge and new techniques.

Father Keber disliked much of these "simplistic non-German trends". When his daughter got to know and later married one of these advocates of modernism - Christopher Kolling - we witnessed a clear change. A first signal that a new policy had started was the introduction of the label "Keber-Kolling" (see picture of bottles) and a takeover of direction
by Andrea and Christopher around 2000.

The new logo, created by Andrea and a befriended designer, symbolizes the name of the village Sommerloch, which literally means "hole of the sun". At that time too, red grapes like Dornfelder(German hybrid of 1956) and Spätburgunder(Pinot Noir) were planted, and that was the start of a red wine production line. A few years later came Regent - a WiPi or resistent grape.Red wines had been produced long before in the Ahr valley, yet, for the "white" Nahe, this was a true revolution.

When it comes to the issue of prices, one is very well off here: nearly all wines cost between 4,5 and 8 Euro!.

In the white range, we have to point at two quality wines: the Steinrossel Riesling trocken or Spätlese (late harvest) and the Sommerlocher Birkenberg Weissburgunder (Pinot Blanc). Both wines are lively and zesty well-made whites with one major difference. The Riesling is bone dry and has an explicit minerally character whereas the Weisburgunder is more fruity and floral. A later very fine addition was the equally resistent white Johanniter.

Let us talk Sekt or Sparkling now. We get two versions: dry and extra dry. The French would say "brut" and "brut extra". Beware: "trocken" is not the same as "brut" in France: you still get about 8-9 g of rest sugar, which stands for a fresh yet fruity palate. We prefer the extra dry Steinrossel Riesling Sekt: minerals and toast on the nose, fine and long lasting bubbles, nice foam and freshly acid, with a good length. To us an A-wine.

Top of the bill, however, are the "hand selected high class wines": the
Sommerlocher Sonnenberg Ortega Beerenauslese of 1993 (0,5 L/12 €) and above all the
gold "Kammermünze 1995"
Sommerlocher Sonnenberg Ortega Trockenbeerenauslese (1/3 L, 17 €).
The first has a muscat plus mango nose, is deep fruity yet at the same time freshly acid, and has a well-integrated long finish. No doubt: an A+-wine. The Ortega Trockenbeerenauslese has a panoply of exotic fruit flavours on the nose such as banana, pineapple, mango, yet also an earthy mineral tone, and explodes with immense fruit flavours on the palate. At the same time, it still has fresh acid to offer. Looking at the sugar degree of 177 g/L, one is simply baffled. AA is the least you can award here.

One could also ask: what about the future of this small hospitable winery? Well, it looks like one of the sons - who stealthily went to the vineyard after the harvest in 2007, plucked some ripe white grapes, pressed and started fermentation, will celebrate the fourth generation. This son, Jonathan, is now terminating his bachelor "Oenology" at the famous Geisenheim Institute. He is already leading the fermentation process, and is even preparing a new Sparkling from Weisburgunder! And other innovations will no doubt follow. Greatest change since 2014: the winery is
BIO-CERTIFIED
!

As we told before, we have been many times in Sommerloch since 1975. Visits usually were undertaken with friends, like Hajo and Kristel Beckers from Aachen, Hilde and Norbert Tanghe or the Florizoone brothers and sister plus our daughter Eva from Leuven! In our - possibly last- visit we were accompanied by Paul Rubbrecht and Angelika Scheen (of German descent). As usual, the trip was made in two stages: a first stop at the famous Moselle bridge with the Uhlen vineyard (see picture) or wine village Winningen with fine restaurant "Hoffnung", and then continuing our trip down to Sommerloch where we stayed at the neighbouring Weingut Barth with its fine B&B! This was no doubt one of our best visits and tasting sessions ever, enriched by the gold-and-red hued vineyards in early November!

We end with a quote from one of Christopher's teachers at the Institute: "some winemakers repeat the same mistake for 30 years, and proudly call it professional experience"

We hope he did not refer to his visitors...

TASTING NOTES 7 WINES

(Mostly retasted at home)