Nova Da Gaia
PORTO of PORTWIJN: MEER DAN APERITIEF - MORE THAN APERITIF RODE PORT: VAN RUBY TOT TAWNY       PORTO WIT WHITE - CLICK HERE

De tinten van Porto:
van "aged tawny" over "wit" en "ruby" tot "vintage" "colheita" en "tawny"

Ga direct naar de geproefde wijnen   Directly to the wines tasted

 

Porto? Ziehier wat Wikipedia zegt: "Port (vooral gebruikelijk in Nederland) of porto (Belgisch-Nederlands) is een zoete versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte dat tussen 18 en 20 procent ligt. Om port te kunnen maken zijn, naast de soort druiven, vooral ook het klimaat en de grondsoort van belang. Dit verklaart waarom deze wijn uitsluitend gemaakt kan worden in de Dourovallei in het noorden van Portugal. Het verloop van het weer in een bepaald jaar speelt de belangrijkste rol bij het verkrijgen van een unieke kwaliteitsport, die de vintage port genoemd wordt".

"Ken jij Porto of Portwijn (Nederland)?" "Ja natuurlijk: dat is toch die rode zoete aperitiefdrank, die vooral op café gedronken wordt?"
De kennis van de meeste mensen, maar zelfs ook van
"echte wijndrinkers" reikt niet zo veel verder. Na verschillende
proeverijen die we over en met Port hielden luidde heel vaak de reactie:
"ik wist niet dat er zoveel verschillende variëteiten bestonden".

Terwijl de naam "Porto" nog maar zeer recentelijk een beschermde merknaam is - al bestaat bij voorbeeld nog Zuidafrikaanse Port (i.t.t. wat Wikipedia zegt)-, mag gerust gesteld worden dat de beste Ports uit het gebied van de D.O.C. Oporto komen. Dat is het gebied dat langs de rivier Douro (uitspreken: dowroe) is gelegen. Het begint vanaf ongeveer
110 km ten oosten van de stad (O)porto, en reikt tot ongeveer aan de Spaanse grens - waar de rivier trouwens Duero wordt genoemd,
en waar ook veel en steeds betere wijn wordt gemaakt.

De hoofdstad van het wijngebeuren is Regua. Daar staat de beroemde zwarte Sandeman hoog op de wijnheuvel tegenover het stadje (zie 2e kaart en foto bovenaan).

Wat wij als "Porto" kennen is eigenlijk een recente wijnsoort, want in dit gebied wordt al 22 eeuwen lang wijn gemaakt! En dat van in totaal meer dan honderd witte en rode druiven!

Volgens de meeste bronnen begint de geschiedenis van "Port wine" rond 1680, toen Engeland in oorlog geraakte met Frankrijk en dus geen "claret" uit Bordeaux meer ingevoerd kreeg. De Britten zochten en vonden een alternatief diep in het Dourogebied. Die wijn werd met platbodems tot in Villa Nova do Gaia gevaren, waar de grote invoerders hun pakhuizen hadden. En van daar werd hij verscheept.

Maar deze wijn bleek niet goed bestand tegen de lange zeereis. Dus versterkten Britse, en vooral Schotse invoerders de vaten met zo'n 5% brandewijn. Wat de Britten er niet bij zeggen is dat deze oplossing hen werd ingefluisterd door hun Nederlandse bondgenoten - die wisten hoe je een gewone wijn kon "verrijken" met jenever. Deze aangesterkte wijn vond men veel beter dan de gewone landwijn.

Zou Porto dan, net als sherry, een wijn-met-toegevoegde-brandewijn zijn? Neen! Want het eigenlijke Porto-procédé werd waarschijnlijk ontdekt door de abdij van Lamego. Het geheim bestaat erin dat men nog tijdens de gisting alcohol met volumegehalte van ca 77% geleidelijk toevoegt aan de most tot men een percentage van ongeveer 18 bereikt. Het effect is dubbel: de wijn behoudt in hogere mate zijn fruitigheid, én er ontstaat
een likoreuze of "genereuze" drank - in het Portugees "generoso". Voorwaarde is wel dat men de wijn minstens drie jaar op vat laat rijpen.

Let echter wel op: er werd eerst en lange tijd alleen rode portwijn gemaakt, daarna begon men met witte druiven. Maar wit haalt nooit de kwaliteit van de betere rode. En over welke druiven gaat het?
In totaal heeft men 82 druivensoorten kunnen aantreffen in Portwijnen allerhande! Portwijn is in veruit de meeste gevallen een mengwijn van minstens 3-5 druivensoorten. Zie de tabel hiernaast. Voor rood zijn de bovenste 5 thans het meest in gebruik. Waarbij we aanstippen dat Tinta Roriz dezelfde druif is als de Spaanse Tempranillo, de Touriga Nacional
veel heeft van een Cabernet Sauvignon, de Barroca van Merlot en de Touriga Francesa van Syrah.

Afhankelijk van de selectie van de druiven, de percelen, het jaar en de behandeling ontstaan de verschillende types rode port - in totaal 8:

1. Tinto Alorado of Ruby (robijn):

de basiswijn, met 3-4 jaar vatlagering, robijnkleurig, fruitig, vaak simpel maar soms ook verfijnd, meestal ook een mengeling van verschillende jaargangen

2. Alorado of Tawny (getaand)

door langere vatlagering en meer blootstelling aan zuurstof krijgt de Port een bruine-tot-oranje kleur, is meer verfijnd en minder zoet dan de ruby

3. Aged Tawny (Tawny 10 > years old)

is een tawny bestaande uit een mengeling van wijnen die gemiddeld 10 of 15 of soms 40 jaar oud zijn, en waarbij de helft tot driekwart uit eenzelfde jaar stamt! Het gaat om verfijnde versmolten wijnen met frisse zuurtoets.

4. Colheita ( 'h' niet uitspreken): tawny met Oogstjaar

is een Tawny van één bepaald oogstjaar, dat ook op het etiket vermeld wordt, en met minstens zeven jaar vatlagering. Ook hier is er verfijning en frisheid, gecombineerd met lichte kruiden en specerijen.

5. Vintage Port of het millésime-type

Zoals de naam het zegt: portwijn van één oogstjaar, dat als kwaliteitswijn vroeg apart wordt opgeslagen in liefst jongere vaten, en na hoogstens 2 jaar vatlagering en goedkeuring door het strenge Instituto do Vinho do Porto op fles komt. Daar rijpt de wijn nog minstens 4 - 8 jaar! Dit zijn de Grand Cru's, met veel concentratie, fruit en kruiden - en derhalve ook prijzig. Nadeel: er komt veel bezinksel vrij - dus te decanteren!

6. Vintage character

Hier komt de trukkendoos boven: zoals bij de "Cru spécial" wordt hier gesuggereerd dat je een vintage in het glas krijgt, terwijl het om een soort "restwijn" gaat waarbij overtollige voorraden (in jaren met grote productie, waarbij de toegelaten maxima overschreden worden) gemengd worden. Deze wijnen krijgen soms fantasievolle namen en iets frivolere etiketten.

7. Late Bottled Vintage en Crusted Port (late botteling)

De LaatgeBottelde Vintage (LBV) is een vintage die 5-6 jaar op vat heeft gelegen - omdat de wijnmaker vaststelt dat het toch geen top-kwaliteit is - en dan gebotteld wordt, met het jaartal op het etiket. Dit is meestal een tussenkwaliteit tussen Ruby-Tawny enerzijds, en Vintage anderzijds. En de prijs ligt beduidend lager. De "Crusted" of "gekorste" wijn is een LBV samengesteld uit 3-4 oogstjaren. Ook hier krijg je vaak met bezinksel te maken.

8. Single Quinta

Quinta is het Portugese equivalent van het Spaanse Bodega - dus wijnlandgoed. Hier gaat het om klassewijnen (meestal vintages) die enkel uit de eigen wijngaarden van het wijngoed komen. Beroemde voorbeelden: Quinta do Vale, Quinta do Passodouro, Quinta do Coto, Quinta do Bonfim, Quinta de San Luiz (Kopke) en zeker Quinta do Noval (Axa millésimes) en Quinta de Vargellas (Taylor's)

En wat zijn nu goede Portojaren? Er bestaan verschillende "charts". Alhoewel je daarmee voorzichtig moet zijn, vonden we die van J.M. Leduc op www.chateauonline.com toch de beste. Hij combineert visueel mooi kwaliteit (kleur) en bewaarbaarheid.

Hiernaast zie je ook een overzicht van de meest bekende portohuizen, met de datum van oprichting. Het oudste - en nog altijd kwalitatief heel goed - is Kopke.

En nu de proefnotities - Bedenk daarbij dit: de Douro is, zoals we die in 2005 in de junimaand hebben bezocht, allicht de mooiste terraswijnstreek die we kennen. MAAR: daarin werken is "keilastig"

 

Proefnotities - Tasting notes

Score-syste(e)m:

C=   Foutief, faulty
B=   Gewoon goed, reasonably good
B+= Grenzend aan zeer goed, close to very good
A=   Heel goed, grote kwaliteit; very good, high quality
A+= Grenzend aan Uitstekend; close to excellent
AA= Uitstekend; excellent
AAA= Absolute top

                                                                                                               PS: Wijnen die op
proefmoment beschikbaar

waren, kunnen uitgeput zijn.
Wines available at moment of tasting, can be depleted

Prijzen op moment van proeven
Prices noted at tasting

 

PORTO VILA RUBY SYMINGTON FAMILY - Portugal - Porto
z.j.-n.yr
Voor het oog:
schitterende donker kersenrode kleur
To the eye:
briljant dark cherry
Aan de neus:
rijpe noordkriek, braam- en bosbes, kruiden en rode rozijntjes
At the nose:
ripe sour cherry, black- and blueberry, spices and red raisins
In de mond:
mooi diepfruitig aanzettend met rijpe rozijntjes, ingebed in frisse zuren en met een lichte graniettoon in de vrij lange aangename afdronk
In the mouth:
nice deep druity onset with ripe raisins, embedded in fresh acid and with a touch of granite soil in the fairly long finish
Conclusie
Een bijna model Ruby met veel fris donkerrood fruit, goede zuren en lichte kruidigheid - heel elegant. Grens A/A+. En zie de prijs!
  Conclusion
A near perfect Ruby with all the ingredients: ripe dark red fruit, good acid, light spiciness - very elegant. And all that for this price!
Drink bij:
Makkelijk op zich te genieten of bij blauwgeaderde halfharde kaas
Drink with:
Can be enjoyed on and by itself or with blue cheeses
Score CAA: A+
Score /100: 85
Prijs: 03.59 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Colruyt
Varia:
Daar waar Porto 10-15 jaar geleden al te vaak een versleten oxydatieve indruk gaf, is sinds '95 grote vooruitgang geboekt - ook in het basisgamma! Whereas Port wine was up until 1995 often worn out and oxydative, this ruby shows the progress made!
Datum besproken / date discussed:
10/04/2009

PORTO SAN TELMO RUBY COMPANHIA UNIAO - Portugal - Porto
z.j.-n.yr
Voor het oog:
diep robijnrood met lichte evolutie
To the eye:
deep ruby with light evolution
Aan de neus:
rijpe portoneus met toets van kersenkonfituur, kruidigheid en granietbodem
At the nose:
ripe port nose with a touch of dark cherry jam, spices and granite
In de mond:
frisfruitige aanzet met rijp delikaat rood fruit bovenop de frisse zuurtonen; mooie diepfruitige lengte met een licht bittertje
In the mouth:
fresh fruity onset with ripe delicate red fruit on top of the fresh acid; elegant deep fruity finish with a nice light bitter touch
Conclusie
Een charme-offensief van diep maar fris rijp rood fruit!
  Conclusion
San Telmo offers a compact fruity charm offensive: fresh and elegant
Drink bij:
Zeker goed als aperitief, of, waarom niet, bij chocomousse of chocoladetaart (zoals wij deden)
Drink with:
certainly good as pure aperitif, or with mousse of chocolate or chocolate cake (as we did)
Score CAA: A
Score /100: 82
Prijs: 03.59 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Lidl
Varia:
In tegenstelling tot de eerder geproefde witte is hier sprake van een perfecte balans tussen fruit, zuren en een aards bittertje. In contrast tot the white port from the same house tasted before, here we get perfect balance of fruit,acid and earthy bitter
Datum besproken / date discussed:
10/04/2009

LOURENÇO PORTO RUBY COMPANHIA COMERCIAL DOS VINHOS DO PORTO - Portugal - Porto
z.j.-n.yr
Voor het oog:
paarsgetinte diep kersenkleur
To the eye:
purplish deep cherry
Aan de neus:
heel fruitige neus met van gedroogde kers en pruim en donkere rozijntjes, maar ook bosgrond en verderop wat kruidigheid
At the nose:
quite fruity onset with freid red cherry, plums and raisins, plus also woodland and further on even spices
In de mond:
diepfruitige mondvullende aanzet met gedroogde rode vruchten en wat chocolade, in goede balans met frisse zuren en een licht bittertje in de lange volfruitige afdronk
In the mouth:
deep fruity mouth filling onset with dried red fruit and some chocolate, in good balance with fresh acid and a light bitter touch in the long full fruity finish
Conclusie
Een uitbundig volfruitige Ruby: rijpe charme te koop! Onvoorstelbaar voor die prijs
  Conclusion
An exuberant full fruity Ruby: ripe charm at bay! Incredible quality for the price
Drink bij:
Een absolute aperitiefwijn, of een wijn voor bij "les fromages"
Drink with:
An absolute aperitif wine, or a wine in a French style dinner at the moment of "the cheese plate"
Score CAA: A+
Score /100: 87
Prijs: 03.59 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Aldi
Varia:
De Companhia Comercial de Vinhos do Porto is gevesigd in Viala Nova, en produceert zo'n 45 verschillende portwijnen, waaronder de bekende Vasconcello-reeks. The Companhia Comercial de Vinhos do Porto produces about 45 port wines, among which Lourenço.
Datum besproken / date discussed:
10/04/2009

PORTO SAN TELMO TAWNY COMPANHIA UNIAO - Portugal - Porto
z.j.-n.yr
Voor het oog:
geëvolueerd matig geconcentreerd granaatrood
To the eye:
slightly evolved moderately concentrated granate
Aan de neus:
fijne frisfruitige neus van kers, braam, gedroogde zwarte pruim en met een lichte rokerige toets
At the nose:
fresh fine fruity nose of cherry, blackberry, dried black plums and a slihht smoky touch
In de mond:
volle en krachtige aanzet met gedroogd en confituurachtig rood fruit ingekleed in frisse zuren en een mooie bittertoon; lange verfijnde en mooi geïntegreerde afdronk
In the mouth:
full and zesty onset with dried red jammy fruit cloaked in fresh acid and a nice bitter touch; well-integrated refined long finish
Conclusie
Heel mooie rijpe en verfijnde Tawny: een model van evenwicht en integratie
  Conclusion
Very nice ripe and refined Tawny: a model of balance and integratiuon
Drink bij:
Opnieuw mooi als aperitief of als afsluiter bij een chocoladetaart of een rijpe Stilton, of beter nog, een Blue Shropshire kaas
Drink with:
Again quite enchanting as aperitif or a "closing" wines with a chocolate cake or a ripe Stilton, or even better, a Blue Shropshire cheese
Score CAA: A+
Score /100: 87
Prijs: 04.99 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Lidl
Varia:
Hier laat de coöperatieve "Companhia Uniao dos Vinghos de Porto e Madeira" zien tot wat ze in de basis tawny reeks in staat is! The "Companhia Uniao dos Vinghos de Porto e Madeira" proves here that a "cheap" tawny can be truly great
Datum besproken / date discussed:
10/04/2009

AGUILAR TAWNY PORT SYMINGTON FAMILY - Portugal - Porto
z.j.-n.yr
Voor het oog:
heldere geëvolueerde bruinrode kleur, mooi transparant
To the eye:
clear evolved brownish red colour, nicely transparent
Aan de neus:
heel complexe neus met gedroogde rozijnen en pruim, plus koffie, chocolade en duidelijk ook kruiden
At the nose:
quite complex nose with dried red raisins and plums, plus mocha, chocolate and clearly also spices
In de mond:
al even complexe in de mond: rozijnen, gedroogde pruim, chocolade, en dit alles ingebed in frisse zuren en een dragend bittertje; perfect evenwichtige lange afdronk
In the mouth:
eqaully complex palate: raisins, dried plums, chocolate - and all this upon a structure of good acid and refined bitter; perfectly balanced long finish
Conclusie
Wat we al jaren weten: de perfect geïntegreerde tawny van Aguilar. Groots voor zijn prijs
  Conclusion
What we have been experiencing for years: a perfectly balanced tawny from Aguilar. Very high quality for the price
Drink bij:
Deze tawny kan bij veel gerechten passen: kaasfondue, blauwe Shropshire, fruittaart met kers, vijgen en pruimen, en zelfs "jamon del pais"
Drink with:
This tawny will be a good companion to many dishes: cheese findue, blue Shropshire cheese, fruit cake with cherry, plums and figs, and even dried Spanish ham
Score CAA: AA
Score /100: 91
Prijs: 05.32 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Delhaize
Varia:
Complexiteit is het kenmerk van een "belegen" wijn als de tawny, tenminste als hij met zorg is geselcteerd. Complexity is a characteristic of a "matured" wine like tawny, at least when it has been selected with care and skill
Datum besproken / date discussed:
11/4/2008
QUINTA DO NOVAL LATE BOTTLED VINTAGE 2000 - España - Douro
2000
 
Voor het oog:
mooi kersen- tot robijnrood met opbollende rand en stevig tranend, lichte evolutie aan de rand, nehoorlijk geconcentreerd
To the eye:
shiny cherry-to-ruby red, muscled, moderately concentrated and light brownish rim
 Aan de neus:
eerste indruk is vineus als van grote Douro-wijn met donkerrood fruit, bessen, granietsteen, zachte eik; daarna ook gekonfijt rood fruit (rozijnen) en zoethout - alles mooi versmolten
At the nose:
first impression is that of a young Douro wine: dark red fruit (cherry, berries) slated soil and soft oak; then come dried red fruits (raisins) and licorice
 In de mond:
diepfruitige mondvullende aanzet met echter ook heel frisse zuren en een lichte kruidgheid van kersenpit; elegante ellenlange afdronk
In the mouth:
deep fruity mellow onset, immediately underpinned by fresh acid and a light spiciness of cherry kernel; elegant, fery long and refined finish
Conclusie
LBV van de beste soort: biedt zowel diepfruitige vinositeit als de kenmerken van elegante ronde zoethouten porto. Versmolten elegantie om en om, geheel in de stijl van het huis
Conclusion
LBV of the top class: offers both vinosity with lots of fruit and fresh acid as well as the characteristics of mellow licoricious port. This blended elegance is the style of the house!
Drink bij:
Een juweeltje om op en om zichzelf te genieten.
Drink with:
A jewel to be enjoyed on and by itself.
Score CAA: AA
Score /100: 91
Prijs: 11.45 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Colruyt
Varia:
Scores:2A,9A+,4AA www.wine-club-central.com:"Fascinating aromas of crushedfruit,tar,wet earth. Full-bodied,medium sweet,with chewy,velvety tannins and a long finish. Grips your mouth.Balanced and caressing Noval" Fascinerend, fruitig, zijdig, lang
Datum besproken / date discussed:
10/19/2009