12 BELGISCHE TOPBIEREN met hun beste KAASVRIENDEN
en ENKELE WIJN-KAAS-BIER COMBINATIES

                                   Prof. Sonia Collin               Omslag Gids      Google Maps: brouwerijen in België                 We proefden mee             

Testaankoop heeft - voor het eerst - een "Biergids" uitgebracht, waarbij niet minder dan 210 Belgische bieren worden gepresenteerd. De gids is voor
19,95 € te koop op www.testaankoop.be.

Bierland België met zijn ca 140 brouwerijen (zie kaart!) en een gemiddeld verbruik van 80 L p/p per jaar, krijgt hier volop erkenning. "Presenteren" is een te zwakke term: na een duidelijke inleiding over bier maken en de 10 biertypes wordt vooreerst de wijze waarop elk bier werd getest beschreven. Vooreerst in het labo, o.l.v.
Prof. Sonia Collin
en haar team van de "Unité de brasserie et des études alimentaires" aan de UCL, Louvain-la-Neuve. Kijken we vooreerst naar de uitgevoerde tests:

* Alcoholgehalte (in volumetermen, zoals bij wijn, gaande van ca 4,5 tot, in één geval, 12,47%!)

* Kleur (van bleek/blond, over goud en amber tot bruin en donkerbruin)

* pH (zuurtegraad - bij bier redelijk zuur want gemiddeld 4), bitterheid (van zwak over medium tot bitter en zeer bitter)

* Troebelheid (van zeer helder over licht troebel tot troebel en zeer troebel)

* Extracten of hoeveelheid opgeloste stoffen in het bier.

De bieren kwamen goed uit deze testen, behalve voor wat betreft alcohol: bij 42 bieren lag het gehalte meer dan 0,5% boven het op de fles aangegevene, en bij 19 bieren lag het meer dan 0,5% onder het geafficheerde! Werk aan de winkel dus!

Vervolgens werden alle bieren (!) door een jury aan een smaakproef onderworpen, een beetje zoals bij wijnproeven: kleur, geur, smaak. Het gaat hier bovendien om de verschillende "bierstijlen": Amberkleurige bieren, Witbieren, Blonde bieren, Trappistenbieren, Bruine bieren,
Geuze, Lambiek en Faro, Kriekbier, Vlaams roodbruin en Oud Bruin, en een groep zogenaamde "Creatieve" bieren.

Punten werden hier niet toegekend. Wel werden twee "onderscheidingen" gegeven: "beste keuze" wanneer de ganse jury de kwaliteit aanprees, of "aanbevolen" wanneer een ruim deel van de jury dat deed. Wij telden 16 "beste keuzes" en 36 "aanbevolen bieren". Tot de besten behoren, zoals verwacht, Duvel, Orval, Rochefort 8, Westvleteren 12, maar ook Rodenbach Grand Cru, Bush Amber, Quintine Amber, Chouffe Dobbelen IPA Tripel, Moinette Bio, St. Bernardus Prior... En dan zijn er de vele onbekende, soms leuke namen. Best gevonden naam is voor ons "Moeder Overste Tripel"...

Dat elke keuze subjectief is wordt aangetoond door het feit dat wat een andere jury van professionele bierdrinkers als beste bier voor 2011 koos - namelijk Tongerlo Blond - hier niet eens een aanbeveling krijgt! In de proefnotities lezen we hier: "aroma's zijn vrij zwaar, met hoofdzakelijk gegist fruit en citroen ... bitterheid is intenser met metaalachtig accent en afwezigheid van andere mondgevoelens"... De Tongerlo Tripel wordt dan weer wel geprezen.
Voor wat wij ervan kennen (zo'n 25-tal) lijkt echter het jury-oordeel over het algemeen zeker gefundeerd.

Eén opmerking over de titel: eigenlijk gaat het om Speciaalbieren, en niet om alle bieren inclusief Pilsbieren - die 70% van onze consumptie vertegenwoordigen. Wel heeft Testaankoop recentelijk 44 Pilsbieren besproken. We moeten ook onderstrepen dat Speciaalbieren, zowel in binnen- als vooral in buitenland, steeds meer gegeerd worden!

Zelf namen we deel aan een subtest: 12 van de "beste" resp. "aanbevolen" bieren uit de verschillende stijlgroepen werden gekoppeld aan telkens drie eveneens flink van elkaar verschillende Belgische kazen. Voorwaar geen gemakkelijke opgave, die echter tot een aantal vrij gemeenschappelijke resultaten leidde. En het is zoals bij kaas en wijn: soms een volmaakt huwelijk, soms een scheiding van tafel en bed. Een opmerking nog van ons als "door de wol gewassen" wijnproever: het aroma van bier is niet zo rijk en gevarieerd als dat van wijn, en allicht is de reden dat mout en hop in bier vaak dominant zijn, en bij voorbeeld fruit en kruiden veel minder opvallen. Een heel degelijk boek over Bier en Kaas van een biergoeroe en een top kaasmeester vinden we bij Lannoo: Vinken & Van Tricht, 50 bier & kaas combinaties (29,9 €)

Laat ons even kijken naar de 12 geproefde bieren en de kaassoorten die daar volgens ons panel heel zeker bij bleken te passen:

yt

Rodenbach Grand Cru


Westmalle Tripel


Oud Beersel
Oude Geuze

Saison
Dupont

Malheur Bière Brut

Orval

Chouffe Dobbel
IPA Tripel

De Koninck Spéciale Belge



Duvel


Hoegaar-
den
Witbier


Trappiste
Rochefort 8

Boon Kriek Mariage
Parfait

Greven-broeker
(Achelse Blauwe):
zeer romig, vrij krachtig en toch
zacht
!


Old Brussels: harde kaas van gepasteuri-seerde koemelk, 12 maanden gerijpt

Geitenkaas met fenegriek: zachte geitenkaas met notensmaak

Pas de Rouge:

boterachtig, met pittige nasmaak

Witte van Rotselaar: geitenkaas, zacht, romig en pittig

Greven-
broeker: zie links

Li P'tit Rosé: zacht, met pittige nasmaak (korst)


Keiems Bloempje metkruiden:
zacht,romig met pittige kruiden

Verse
geitenkaas:

karaktervol, met aroma's van bloemen en tabak

Damse Mokke:
wit-
schimmel,
zacht en romig


Pas de Bleu:
zachte blauw-schimmel-
kaas romig, pittig

Geitenkaas met fenegriek: zie links

 

Pas de Bleu: zachte
blauw-schimmel-
kaas romig, pittig

Pas de Rouge: boterachtig, met pittige nasmaak

Petit Gabriel: zacht, romig, hooiaroma, intens en karaktervol

 

Brugse Rodenbach: zachte, zoete smaak met een lichtzurige toets

 

Zoals je kan zien is er één "bier-voor-veel-kazen": Rodenbach Grand Cru! Verder doen ook Westmalle en Hoegaarden Witbier het goed. Het bier dat qua combinaties het slechtst scoorde was de Kriek. De hoge fruitige zurigheid overdonderde twee op de drie kazen helemaal. Het algemene besluit is wel dit: zoals voor soorten wijn (wit, rosé en rood van verschillende druivensoorten) geldt ook voor bieren dat bepaalde kazen heel goed bij het ene type, en helemaal niet bij het andere type passen.

Of kaas en wijn samengaan met zowel wit als rood, dat hebben we eerder al uitgetest met een groep cursisten. Zie deze link

Een radicale nieuwe stelling is: kaas gaat alleen goed samen met welgekozen biersoorten, vooral van hoge gisting en met vrij hoog alcoholgehalte.

Wij deden op onze recente wijncursus zelfs een "dubbelproef": één witte en twee rode wijnen en drie bieren uit de lijst hierboven combineerden we met telkens éénzelfde kaas . Hieronder een vergelijkend, en hopelijk boeiend overzicht:




WIJN

KAAS

BIER(EN)

 

EL COTO RIOJA BLANCO 2009
SPAR, A+
4,45 €

 

Globaal : witte' Rioja van de Viuradruif: tegelijk floraal, kruidig en fijnfruitig in neus en mond! Mooie kwaliteit voor de prijs!
zuivere frisheid, aantrekkelijk, pittig met ook verfrissende citroentoets

 

Drinken bij :

Romige kazen

Oordeel cursisten El Coto + Keiems Bloempje:

9+, 3 +/-
“fris zuur en droge fruitigheid van de wijn vullen de romigheid en lichte kruidigheid van de kaas goed aan”

 

Keiems Bloempje

Type: zachte kaas

Herkomst ‘t Dischof Keiem (Diksmuide)
Melk: koe–Bio-rauwe melk
Fabricatie: zachte witschimmel kaas
Rijping: 10 dagen 

Uitzicht: Korst: wit
Kern: lichtgeel en romig met spikkels  

Vetgehalte: 45% op droge stof ca 23% totaal

Smaak: zacht en romig, met een pittige kruidensmaak
Prijs winkel 100 g : ca 2,43 €


DE KONINCK SPECIALE BELGE

5 % vol.

"Bruinkleurig, pittig, redelijk bitter, - het betere pilsbier"

Oordeel ons panel: +/-

“bier domineert met zijn bitterheid de romige kaas. Op zich zijn beide heel goed

 

 

 

 

M. TORINO CABERNET SAUVIGNON RESERVA 2008 ARGENTINA COLRUYT
AA
7,5€

Globaal: Ongelooflijk rijpe rijke wijn, een reserva om nog 10 jaar te bewaren maar ook nu te genieten; mooie prijskwaliteit-verhouding: een winnaar!

Oordeel cursisten wijn & kaas:

10 ++, 1+

de volronde donkerfruitige, kruidige én friszurige wijn past uitstekend bij de zoutige romigheid van deze harde kaas”


Old Brussels (& Oud Brugge)

Herkomst: Belgomilk (Moorslede)
Melk: Koe – gepasteuriseerde melk

Fabricatie : harde kaas
Rijping : gepekeld in zoutbad – 12 maanden in rijpingskamer

Uitzicht: Korst: zwarte hars Kern: geel oranje  

Vetgehalte : 48% op droge stof/ca 30% totaal
Smaak : droog, pittig, zoutig  

Prijs/100 g : ca 1,87€

 

9,5 % vol.
Trappisten Westmalle  

Amberkleurig, Vol bitter-fruitig met voldoende zuur

Oordeel ons panel: ++

“De harde droge zoutige maar ook lactische smaak van de kaas wordt heel mooi aangevuld door de bitter-zurigheid van het bier”

 

 

SEIGNEUR DE FONTIMPLE VACQUEYRAS 2010
DELHAIZE AA 7,05€

Globaal: Heel goed gemaakte Vacqueyras met de typische combinatie van aller lei soorten donker klein rood fruit (Grenache) met een waaier van kruiden (Syrah). Een kroonjuweeltje uit de zuidelijke Rhône. Kan nog 4-5 jaar mee

Cursisten over wijn & Kaas: 11++

“een waar huwelijk: de donkerfruitige
rijpheid én kruidigheid van de wijn wordt wonderbaarlijk aangevuld door de mondvullende licht zoutige smeuïgheid
van de kaas”

 

Grevenbroecker
(Achelse Blauwe)

 Herkomst Catharinadal – Peter Boonen (Hamont-Achel – Limburg)

Type: blauwschimmelkaas 

Melk: koe – rauwe melk
Fabricatie: zachte kaas, blauwschimmel

Rijping: 10 weken in rijpingskamer 

Uitzicht: Korst: grijs met kraters
Kern: lichtgeel met blauw gemarmerde aders  

Vetgehalte: 45% op droge stof/ca 32% totaal
Smaak: zeer romig, vrij krachtig en toch zacht  

Prijs/100 g: ca 4€

Oordeel ons panel: ++ voor beide bieren:

1. Rodenbach:

“de volle fruitig-zurige smaak van het bier past volkomen bij de rondeur en de volle, licht zoutige smaak van de kaas”  

2. Orval:

“In tegenstellig tot vorige, wordt de romigheid en de zouttoon van de kaas mooi gecompleteerd door de bitterzurigheid van deze trappist”

 

Rodenbach Grand Cru 6% Brouwerij Roeselare: amberkleurig, donkerbruin, fruitig, heel fris, goed gevuld

6,2 % vol. Trappistenabdij Orval,
amberkleurig, bittertonig, hoppig met zuurtoets